Prioriter risiko

Prioriter risikoen i din forretningsmodell

 

Nå skal du har tatt din forretningsmodell så langt du kan eller bør gjøre på papir. 

Ja, du kan saktens fortsette med å brainstorme og finne flere muligheter for produktet.  Men å fortsette å brainstorme ut i det uendelige etter flere muligheter, når det hele er fundert i en rekke usikkerhetsfaktorer er ikke annet enn oppskriften  på fiasko

Vi ikke at du har de første samtalene med potensielle kunder, det vil du få muligheten til om ikke så alt for lenge. Start med ditt nettverk eller med betrodde rådgivere. 

Disse trenger ikke å være "profesjonelle" rådgivere. Det kan være en som har kjennskap til bransjen, en potensiell investor, en tidligere gründer med kompetanse innenfor ett eller flere av de områdene du må arbeide med. Husk det er viktig å få innspill på flest mulige elementer i din forretningsmodell. Det kan være alt fra domene, hjemmeside, finansiering, markedsføring, produksjon, import – You name it!!

Målet for disse samtalene er å identifisere de mest risikable forutsetninger du har i din forretningsmodell.

Husk din forretningsmodell er "produktet" du bygger. Når du skal bygger et komplisert produkt og samtidig er under tidspress, så skal du ikke starte med det som er enklest å bygge (det gir deg ingen svar). Du skal starte med det som er mest risikabelt.  Det kan være du klarer å løse det, men det kan også være du må gå tilbake å tenke helt nytt, og da kan det være greit ikke å ha benyttet uker på å bygge de enkleste tingene først.

Det samme prinsippet gjelder her.

Feil prioritering av risiko er en av de største bidragsytere til sløsing (relatert til lean).

For mye sløsing fører til unødvendig bruk at tid og ressurser, og kan enkelt føre til at du går tom for ressurser før du har funnet din skudd sikre forretningsmodell.

En viktig ting å ta med seg her er at før du kan prioritere risikoelementene i din forretningsmodell for alvor, må du først forstå forskjellen mellom risiko og usikkerhet.

Ting på ditt canvas kan ha varierende grad av usikkerhet. Men høy usikkerhet betyr ikke nødvendigvis høy risiko.

Usikkerhet: Mangelen på total sikkerhet – Det betyr at det eksisterer mangemulige alternativ.

Risiko: En form for usikkerhet hvor en eller flere av de mulige alternativ kan føre til tap, katastrofe eller andre uønskede tilstander.


Videoen nedenfor definerer risiko og viser deg hvordan du prioritere risiko, samt hvilke teknikker som  kan brukes for å finne de mest risikofylte områder i din forretningsmodell, basert på hvor langt du er kommet i prosessen.

You must install Adobe Flash to view this content.

Lenker

Dine kommentarer

You must be logged in to leave a reply. Login »